FEI Nations Cup

FEI Nations Cup är ett prestigefyllt mästerskap inom banhoppning. Detta nationella mästerskap företräddes av Samsung Super League vars sista säsong anordnades år 2008. FEI är en förkortning av Fédération Équestre Internationale och kallas på svenska för Internationella Ridsportförbundet. Varje säsong består sammanlagt av åtta tävlingar som arrangeras i åtta olika länder. Det görs slutligen upp om mästerskapet i den så kallade Top League. Sverige har sedan starten deltagit flitigt i FEI Nations Cup dock har inte ännu ett svenskt guld blivit verklighet. För nordbor som vill se 2016 års upplaga av det internationella mästerskapet tävlas det närmast i svenska Falsterbo och danska Odense.

Det internationella mästerskapet i banhoppning FEI Nations Cup grundades år 2009 av Internationella Ridsportförbundet. Den fyra månader långa tävlingen startar vanligtvis i maj och når efter samtliga delmoment sitt avslut i augusti. Tävlingen samlar de bästa ryttarna alla världens länder har att erbjuda och är att betrakta som den absolut viktigaste händelsen inom ridsport. Reglerna uppger att varje deltagande nation får ta med fyra ekipage per tävling samt chans till att hoppa i två omgångar. Vid säsongens avslutning omplaceras de två lägst betygsatta deltagarnationerna från Top League ned till Promotional League. Vinnaren i den ligan flyttas sedan till nästkommande internationella mästerskaps Top League.

Svenska hoppryttare i FEI Nations Cup

När Falsterbo Horse Show annordnas kommer landets främsta hoppryttare att finnas på plats. Sveriges nyblivne mästare i hoppning, Royne Zetterman, kommer att delta med en plats i startfältet. Det är förbundskapten Sylve Söderstrand som har i uppgift att utse vilka svenska hoppryttare som ska gå vidare för att representera Sverige i FEI Nations Cup. Bland de svenska stjärnskotten på plats i Falsterbo hittar du; Niarklas Arvidsson, Petronella Andersson, Malin Baryard-Johnsson, Isabell Bengtsson, Arnold Assarsson, Jacob Hellström, Fredrik Jönsson, Anders Lidbeck, Irma Karlsson, Olof Smith, Angelie von Essen och Evelina Tovek. Förutom hoppning tävlas det även på mästerskaps nivå i andra grenar som dressyr.

FEI Nations Cup är ridsport i världsklass